Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz sıcaklarından bunaldınız klima almaya karar verdiyseniz bu yazımızda klima alırken dikkat edilmesi gerekenleri belirteceğiz. Klima kuracağınız yerin özelliklerine göre ve kullanımınıza göre seçilmesi çok önemlidir.

Yaşadığımız kapalı ortamlarda nemin yüzde 60-30, sıcaklığın 20-27 derece aralığında olması gerekmektedir. Bu ideal rakamlar konfor bölgesi yaratmakta ve dışına çıkıldığında rahatsız edici olmaktadır. Konfor bölgeleri yaratmanın yolu da klima kullanmaktan geçmektedir. Klimalar insanların daha rahat ve verimli yaşaması amacıyla kapalı ortamların havasını soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlardır. Konutlardan araçlara, işyerlerinden eğitim mekanlarına kadar tüm alanlarda kullanılmaktadırlar.

Klima alırken ve kullanırken aklımızda bulunması gerekenler;

-Birçok tüketici yakın aile ve arkadaş çevresinin sahip olduğu cihazını evlerinde gördükten sonra cihazın bulunduğu odayı, mekanı baz alarak ve kendi evleri ile kıyaslayarak benzer kapasitedeki cihazın kendi amaçlarına da uygun olacağı kanısına varırlar. Unutmayın ki, klima cihazının kapasitesini belirleyen tek kriter cihazın kullanılacağı alan değildir. Tüm kriterleri ayrı ayrı göz önüne alarak yapılacak bir keşif çalışması ve bu keşfin alanında uzman ve deneyimli bireyler tarafından yapılması amacınıza uygun kapasitedeki klimanın tespitinde önemli bir adımdır.

Klima Kurulumu

-Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model cihazın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edebileceğimiz klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüd yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır.

-Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir cihaz sağlığımıza zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgarının karşısında durulmamalıdır. Klima çarpmalarının nedeni bu rüzgarın karşısında bulunmaktan kaynaklanmaktadır. Klimaların oluşturduğu rüzgarın ortamda bulunanları rahatsız etmemesi için manuel ve otomatik kanatçıklardan istifade edilmelidir. Bu kanatçıklar gerektiği şekilde ayarlanıp kullanıldığında kesinlikle herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmayacaktır.

– Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlardır. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribatlar cihazın performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.

Sadece bir klima cihazım olsun” mantığı ile hareket edilmemeli, kalitesi kanıtlanmış ürünler tercih edilmelidir. Uzun yıllar beraber olacağımız cihazı satan firmanın tüketici memnuniyetini ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen ehil bir firma olmasına dikkat edilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2014

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

G-BKBD9DVWYT